Številne različice običajnega papirja

Za tiskanje potrebujemo ustrezen papir. Pogosto povsem zadostuje običajni pisarniški papir, so pa na voljo še številne verzije, ki odgovarjajo predvsem zahtevnejšim uporabnikom. Vse je odvisno od tega, s kakšnimi projekti imamo opravka.

Fotografski papir

Že sam fotografski papir odpira malo morje možnosti. Osnovni inkjet photo paper je prva izbira tistih, ki potrebujejo namenski foto papir. A tudi ta se nadalje deli na različne vrste. Najbolj očitno že takoj na mat in sijaj papir, ki sta oba priljubljena izbira in sorodni različici iste stvari. V vsakem primeru je inkjet photo paper prilagojen uporabi v profesionalnih fotografskih tiskalnikih in se odlično obnese pri tiskanju z natančnimi brizgalnimi tiskalniki, a rezultati so drugačni že glede na to, ali izberemo mat ali sijaj površino. Nadalje je inkjet photo paper na voljo tudi v nekaterih obarvanih variantah, ne le v povsem beli. Lahko je oblikovan celo tako, da posnema površino slikarskega platna. Na voljo je res pestra zbirka, ki ima nekatere skupne lastnosti, a tudi nekatere ključne razlike. Strokovnjaki se dobro zavedajo, da lahko papir naredi veliko razliko pri tiskanju fotografij, zato izbiri papirja namenijo veliko pozornosti.

Variacije dimenzije in oblik

Predvsem za fotografski papir je značilno, da je običajno na voljo v velikostih standardnih formatov fotografij, a tudi pisarniški papir je standardno v kompletih listov formata A4. Alternativo ponuja papir na roli, ki se uporablja za večje projekte. Papir na roli je namenjen ploterjem in risalnikom, včasih pa tudi fotografskim tiskalnikom, ki tiskajo v večjih dimenzijah. Po širini lahko rola dosega tudi več kot meter, dolžina pa je praktično neomejena, saj je možno papir na roli poljubno odmeriti. Tako so že standardno na voljo role dolžine 200 metrov. Poleg tega je tudi papir na roli sam na voljo v različnih variantah, predvsem v različnih gramaturah, pa tudi s premazi.