Kako potekajo prevozi tovora po Sloveniji?

Potniški transport je po Sloveniji dokaj dobro urejen in ga potniki tudi s pridom koristimo, zato smo razmeroma dobro seznanjeni s tem, kaj dopušča infrastruktura tudi na področju tovornega prometa. Tisti, ki se ukvarjajo s prevozom tovorov, imajo namreč na voljo isto infrastrukturo in ista prevozna sredstva, seveda pa je učinkovitost logističnih rešitev v veliki meri odvisna tudi od drugih dejavnikov. V vsakem primeru je dobro, da imamo pri organizaciji prevoza čim več izbire, da lahko transport do potankosti prilagodimo svojim potrebam in seveda v kar največji meri izkoristimo tudi investicijo, ki jo bo zahteval prevoz.

Kako torej potekajo prevozi tovora v Sloveniji v praksi? Veliko tovora se prepelje po železnici. Železniški prevozi so namreč kot nalašč za prevažanje večjih tovorov oziroma večjih količin, kar velja predvsem za razsuto tovor in kontejnerje. Nadalje je z vlakom enostavno doseči glavna urbana in industrijska središča države – čeprav z vlakom ne moremo zapeljati v prav vsak kotiček države, ponujajo železniški prevozi vseeno dovolj destinacij, da je možno načrtovati zelo učinkovit transport.

Železniški prevozi se dopolnjujejo s cestnimi, saj le v redkih primerih tiri vodijo prav do končne destinacije. Končna distribucija je torej v domeni tovornjakov in manjših dostavnih vozil, ki so prav tako priljubljena izbira za tovorni promet po Sloveniji. Ker je država precej majhna, je možno tudi po cesti učinkovito in hitro prepeljati tovore, ki ustrezajo omejitvam, ki jih postavljajo cestna tovorna vozila.

Prevozi tovora po Sloveniji se redko izvajajo z letali, je pa to seveda priljubljena izbira za mednarodni tovorni transport. Enako velja za ladje, ki preko koprskega pristanišča v državo dobavljajo velike količine blaga iz daljnih držav, prav tako lahko po morju tovor odpremimo v svet. Možnosti je dovolj, vse pa se tudi v praksi uporabljajo, saj vsaka ponuja svoje prednosti.