Problem posode v šolah in vrtcih

Kdo kdaj pomisli na to, da šolski kuharji niso odgovorni le za prehrano nešteto otrok, ki imajo vsak svoje preference in alergije, ampak morajo za neverjetno veliko maso umazane posode, lončkov, krožnikov in pribora tudi sami poskrbeti na koncu že tako napornega dne. Da ne omenjamo tega, da tudi servirajo 2 dot 3 obroke na dan, odvisno od želje otrok v vrtcih.

Šolski kuharji so tisti, katerim gostinska oprema pride še kako prav, saj so vsak dan že tako pod budnim očesom organizatorja šolske prehrane, pod stresom želj otrok In še pod stresom tega, da se nekajkrat na dan v njihovi pomivalnici nabere gromozanska količina umazane posode, torej je pomivalni stroj, ki je kvaliteten in prilagojen njihovemu načinu uporabe pogosto tisto, kar jih reši pred tem, da bi vsak dan sproti doživeli živčni zlom.

Otroci znajo, še posebej, če jim hrana ni všeč, le to razmazati prav povsod po krožniku in včasih tudi nekoliko po sebi. To pomeni, da lahko v kuhinjo pridejo zasušeni madeži, ki so izjemno trdovratni in bodo potrebovali zelo temeljito čiščenje, kar profesionalna gostinska oprema lahko doseže z lahkoto. Ko izbiramo pomivalni stroj za vgradnjo v šoli ali v vrtcih imamo več različnih opcij. Lahko ose odločimo za pretočni sistem, ki deluje skoraj kot tekoči trak, lahko pa se odločimo za sistem, ki opravlja čiščenje na posamičnih košarah, v katere predhodno zložimo vso posodo. Pomivalni stroj nato segreje vodo na temperaturo, ki je z ročnim pranjem ali pomivalnim strojem, ki ni profesionalna gostinska oprema ne moremo doseči, in nato opravi hitro in temeljito čiščenje vse posode, ki se trenutno nahaja v komori, kjer se čiščenje opravlja. Po končanem procesu lahko pomivalni stroj odpremo, razložimo krožnike, ki se zaradi visoke temperature vode na njih tudi zelo hitro posušijo, in so kmalu pripravljeni na ponovno uporabo.