Obnova dimnika pri nameščanju novega ogrevalnega sistema

Obnova dimnika je pri menjavi kurilne peči skorajda obvezna. Čeprav se veliko posameznikov brani obnove ali sanacije obstoječega dimnika, saj se v prvi vrsti želijo izogniti visokim stroškom, ki jih prinese obnova dimnika. Vendar nam lahko vsi strokovnjaki dokažejo, da z menjavo dimnika naredimo pravi korak, saj nam bo to zmanjšajo stroške v nadaljnjih letih. 

Obnova dimnika je pri novih sistemih za ogrevanje potrebna iz več razlogov. Vedeti moramo, da so novi ogrevalni kotli narejeni tako, da optimalno izkoriščajo nastalo energijo. Kar posledično pomeni, da je temperatura izpušnih plinov izredno nizka. Nizke temperature pa povzročijo nastanek kondenza in različnih agresivnih kislin, ki se tvorijo med gorenjem. Starejši dotrajan dimnik ne bo uspel prenesti vseh omenjenih obremenitev in bo tako hitro začel slabo delovati. 

Obnova dimnika nas bo tako varovala, da nastala vlaga ne bi zašla tudi v naše stanovanje. Vsi se namreč zavedamo, da je vlaga škodljiva za zdravje in da povzroči nastanek nezaželene in uničujoče plesni, ki se je po pojavu ne bomo mogli več rešiti. 

 

Vratca za dimnik lahko naročimo tudi preko kataloga

Vratca za dimnik so pomemben del dimnika. Namenjena so namreč za lažje čiščenje dimniških cevi. Navadno imajo prodajalci vse pomembne dele dimnika prikazane v nabavnem katalogu določene blagovne znamke. Tako si lahko pred nakupom ogledamo katalog in na podlagi pravih mer izberemo ustrezna vratca za dimnik. 

Vratca za dimnik niso draga. Navadno mora imeti dimnik ena vratca na dnu in druga na vrhu. Le tako lahko dimnikar popolnoma očisti dimnik, ki je celo zimsko sezono dobro deloval in skrbel za odvajanje strupenega dima, ki bi lahko v primeru nabiranja postal nevaren za človeka, saj lahko povzroči zadušitev. 

Vratca za dimnik morajo biti vedno lahko dostopna in enostavna za odpiranje, da lahko v vsakem trenutku preverimo delovanje celotnega dimniškega sistema.