Vgradnja kamina v hiši ali stanovanju

Za ogrevanje stanovanja ali hiše obstaja precejšnje število možnosti, ki nam jih narekujejo sodobni trendi in smernice. V prvi vrsti se je zadnjih par desetletij povečalo zavedanje o pomembnosti varovanja okolja, kar v prvi vrsti narekuje kar se da varčno ogrevanje oziroma čim večji izkoristek in čim manjšo porabo. Hkrati je vse večji poudarek na obnovljivih virih energije, tako čedalje večjo popularnost dobivajo kurilne naprave na lesena drva, sekance ali pelete. Ene najpogostejših malih kurilnih naprav so kamini, akcija katerih je v preteklosti povzročila hiter razmah takega načina ogrevanja. Marsikje so že skoraj izpodrinile nekdaj bolj pogoste peči na kurilno olje, tudi ker z dodatki za kamin ustvarjajo estetsko dovršen kotiček prostora.

Na točki, ko se odločamo o zamenjavi ogrevanja v hiši ali stanovanju ali pa vgrajujemo notranjo opremo povsem na novo, moramo vsekakor gledati tudi na ostale prednosti in slabosti posameznih sistemov ogrevanja in ne samo na energetsko učinkovitost. Nenazadnje h temu spada tudi sama estetika peči, ki jo lahko vključimo v notranjo zasnovo prostorov, ali pa ostane skrita v kurilnici. Tu v ospredje malih kurilnih naprav z estetskega vidika pridejo kamini. Akcija za nakup tovrstnih peči je način spodbude za marsikoga, ki opremlja bivalne prostore z ogrevanjem.

Kamini so peči, ki po navadi kurijo lesni material, pa naj bodo to peleti, lesni sekanci ali pa drva. Vgradimo ali postavimo jih najpogosteje v bivalni del hiše, saj zaradi steklenih vrat delujejo kot ognjišče, ki nas vabi h ognju. Dodatki za kamin, kamor spada kovinska ali steklena podlaga, grebljica, zabojnik za drva in podobno, naredijo temu kotičku hiše še bolj poseben čar. Kot dodatki za kamin se pojavljajo tudi razni kovinski okraski, ki se razlikujejo glede na postavitev kamina. V najvišjem cenovnem rangu tako najdemo celo paleto kovanega okrasja, ki ga lahko unikatno prilagajamo svojim željam. Vendar pa tovrstnega okrasja ne bomo našli pod tablo kamini akcija, ampak bo treba nekoliko globje seči v žep.