Brez tveganja na javne dražbe

Koliko tveganja ste pripravljeni prevzeti? Odvisno tudi, za kakšne vrste tveganja gre, kajne? Če se recimo osredotočimo na finance? Ste pripravljeni veliko tvegati, nič ali pa zelo malo? Ne glede na vaš odgovor, so možnosti tudi, ko lahko veliko pridobimo in ničesar ne tvegamo oziroma ne izgubimo. Recimo, da se odločamo za nakup preko javne dražbe.

Javne dražbe so danes že zelo priljubljene, ne samo zato, ker nam omogočajo enostavne, hitre in ugodne nakupe, pač pa tudi, ker so popolnoma brez tveganja. Veliko ljudi je še vedno prepričanih, da ne želi poskuusiti te možnosti, ker menijo, da lahko izgubijo vložek, pa vendar to ne bo držalo. Namreč, pred dražbo organizatorja obvestimo o udeležbi in tudi povemo, kateri predmet imamo namen dražiti. Ta nam bo kasneje poslal podatke za vplačilo varščine, ki je običajno nekje okrog 10% izklicne cene. Šele ko to položimo, lahko tudi pristopimo k dražbi.

Kaj se zgodi, če predmet kupimo? Pravzaprav super, da nam je uspelo. Prav to smo si želeli in s tem namenom smo se tudi prijavili na javne dražbe. Sedaj pa je čas, da postanemo tudi uraden lastnik kupljenega predmeta. Kaj se je zgodilo z našo varščino? Nič, česar si ne bi želeli. Vplačana varščina se odšteje od nakupa in doplačamo zgolj razliko. Tako, da nismo izgubili ničesar.

Kako pa je, če na dražbi nismo bili uspešni? V tem primeru varščina »propade«? Nikakor ne. V tem primeru se nam varščina v celoti povrne. Torej v nobenem primeru nismo izgubili in tvegali ničesar.

Če so vas sedaj javne dražbe prepričale, je verjetno čas, da si ogledate aktivne dražbe in se katere od teh udeležite, če je na njih tudi vam zanimiv predmet. Navsezandje smo ugotovili, da na javne dražbe odhajamo brez kakršnegakoli tveganja. Torej tudi nimamo razloga, da ne poskusimo sreče.