Izbira kuhališča za letno kuhinjo

Priprave hrane si ne moremo predstavljati brez kuhališča, ki pravzaprav daje kuhinji prav to osnovno funkcijo. Nič čudnega torej, da je odločitev glede kuhališča ena izmed glavnih, ki jih je treba sprejeti pri izdelavi letne kuhinje, hkrati pa gre tudi za izbiro z različnimi možnostmi, med katerimi ima vsaka svoje goreče zagovornike in dobre argumente. Smiselno se je torej dobro pozanimati, katere opcije so na voljo in katere so njihove prednosti in slabosti.

Žar

Med najbolj priljubljenimi možnostmi je vsekakor žar, ki je za mnoge tudi glavni element kuhinje na prostem. Brez težav bi našli celo množico gurmanov in kuharskih mojstrov, ki preprosto ne priznavajo drugih opcij, če govorimo o letni kuhinji. In res so prav specialitete z žara glavni meni vsakega piknika in mnogih drugih pogostitev na prostem, zato je vsekakor smiselno to opcijo vključiti tudi v letno kuhinjo. Pojavi pa se vprašanje, katero vrsto izbrati? Spet so si mnenja izjemno deljena – nekateri prisegajo na plinski žar, ki je najcenejši in zelo enostaven za uporabo. Le nekoliko dražji kot plinski žar je električni, ki je še bolj praktičen in vsestranski, pogosto tudi dovolj prenosljiv, da ga lahko enostavno uporabljamo tudi drugje, ne le v letni kuhinji. Če sta električni in plinski žar cenovno dokaj dostopna, pa to ne velja za izvedbo, ki deluje na oglje. Ta je bistveno dražja, saj najcenejši izdelki zahtevajo slabega tisočaka – kar visoka investicija glede na to, da v tem primeru niti ne dobimo kakšnih posebej prepričljivih prednosti v neposredni primerjavi. A pravi gurmani prisegajo prav na oglje in višjo investicijo brez težav upravičijo z boljšim okusom, večjim naborom specialitet in nasploh z boljšo izkušnjo kuhanja na prostem.

Druga kuhališča

Žar lahko nadomestimo z drugimi kuahlišči. To je lahko kar plinski štedilnik, indukcijska plošča ali električni kuhalnik. Seveda s tem žrtvujemo nekaj pristne izkušnje piknika, a lahko koristimo tudi mnoge prednosti.