Priprava na peko v Božičnem času

Večina ljudi se le enkrat na leto loti bolj obilne priprave piškotov in za večino ta čas pade okoli Božiča ali v prednovoletnem času. Vsak, ki je to operacijo vsaj enkrat poskusil izpeljati ve, da težavnost narašča s številom pladnjev piškotov, ki smo se jih odločili speči, kjer pa moramo upoštevati tudi možnost več različnih okusov in dekoracij, ki lahko kar hitro naredijo celoten postopek dolgotrajen in zapleten. Vseeno pa ni večjega zadovoljstva kot pogled na mizo, na kateri je vsaka embalaža za piškote na kuhinjski mizi sestavljena s skrbjo in le nekaj manjših ostankov zavitih v polivinil folijo za živila prebiva nekje na dnu zmrzovalnika za naslednji projekt, ko prvih piškotov začne primanjkovati.

Sestava načrta za peko

Dobro je, če si že kakšen dan pred peko dobro ogledamo nekaj receptov. Ne glede na to, ali smo recept naredili že večkrat ali le enkrat, vseeno je dobro ponovno preveriti točne količine sestavin. Moramo se vprašati, če je slučajno kakšen drobec še ostal na dnu naše embalaže za piškote, saj le-ti verjetno niso najbolj priljubljeni, preveriti pa moramo tudi, če imamo slučajno še kaj testa zavitega v polivinil folijo za živila v hladilniku ali zmrzovalniku od zadnje peke.

Zdaj je čas, da preverimo kaj imamo v hladilniku in sestavimo seznam potrebnih dobrin, ki jih moramo dokupiti. Na tej točki je dobro, če poleg receptov, ki so nam po godu poskusimo kombinirati recepte, ki skupaj porabijo vsa jajca, mogoče točno celo število zavojčkov masla ali mletih mandljev. Če bomo samo za peko kupili rozine ali druge bolj specialne sestavine je dobro, da vnaprej vemo, kako bomo vse porabili.

Poleg živil preverimo, ali moramo dokupiti tudi druge stvari kot so plastični ali papirnati krožniki, embalaža za piškote, ko bodo ti dekorirani in druge stvari, ki med peko pridejo prav kot so alu folija in polivinil folija za živila. Ko imamo vse sestavine in pripomočke nam preostane le še peka!