Prednosti aluminijske konstrukcije

Aluminij je priljubljena kovina, ki se zelo veliko uporablja za izdelavo vseh mogočih izdelkov. Lastnosti teh končnih izdelkov se lahko močno razlikujejo – lahko je to velika in vzdržljiva kovinska konstrukcija, lahko pa gre le za alu folijo ali kakšno podobno malenkost. Gre za prilagodljiv material, ki ima kar nekaj prednosti v vsakem primeru uporabe, tudi pri večjih konstrukcijah.

Gotovo gre poleg prilagodljivosti najprej omeniti enostavno obdelavo aluminija. To omogoča laserski razrez aluminija, pa tudi drugi postopki, ki se dobro povezujejo z računalniško podprtim oblikovanjem izdelkov. Laserski razrez aluminija dopušča oblikovanje zelo kompleksnih izdelkov, razrez pa bo opravljen izjemno natančno in brezhibno, brez vsakršne napake. Ravno zato se elementi iz aluminija uporabljajo tudi v izdelkih, ki ne dopuščajo napak, na primer v letalih in avtomobilih. Izdelani morajo biti brezhibno, saj so v nasprotnem primeru posledice lahko smrtonosne.

Poleg tega, da je aluminij lahek za obdelavo, je lahek tudi pri uporabi. Mislimo seveda na relativno nizko težo materiala, ki pogosto prepriča v primerjavi s konkurenco prav s to odliko. Gre za priljubljeno izbiro pri izdelavi letalskih konstrukcij, saj kljub odličnim mehanskim lastnostim in zanesljivi vzdržljivosti ponuja sprejemljivo težo. Prav tako pride ravno v teh okoliščinah do izraza enostavno oblikovanje in zelo učinkovita izdelava končnega izdelka, kar omogoča laserski razrez aluminija – kose lahko povsem optimiziramo za končni namen, s tem pa odstranimo odvečno težo materiala in verjetno lahko tudi kaj prihranimo.

Na koncu gre omeniti še prepričljive rezultate pri dolgoročni uporabi. Najbolje to pokaže kakšna kovinska konstrukcija, na primer konstrukcija nadstreška. Aluminij je cenovno ugoden, enostaven za uporabo, dokaj lahek in ponuja precej prepričljive mehanske lastnosti, s tem pa tudi na dolgi rok ne bo razočaral. Seveda imamo na voljo alternative in verjetno se bo res bolje izkazala kovinska konstrukcija iz kakšne težje in dražje kovine, a tudi aluminij je s primerno obdelavo izjemno vzdržljiv.