Ni je čez dobro izolacijo

Izolacija temeljev ali hidroizolacija naj bo prvi korak načrtovanja in aktualizacije planov pri vsaki novi gradnji, prav tako pa tudi nemuden korak pri sanaciji in obnovi že stoječih stanovanjskih objektov, kot npr. pri prenovi strešne kritine ipd. Dejstvo, je, da vlaga prek temeljnih elementov pronica navzgor, poslopje oz. njeni elementi jo prav vlečejo vase, skupaj s temperaturo tal in zemlje. Posledično se pojavlja stagniranje sten in inventarja, kar ne samo niža vrednosti hiše in vsega v njej, temveč škoduje tudi nam, prebivalcem.

Čemu se ne bi zoperstavili temu zoprnemu fenomenu, ko pa je to vendar zelo enostavno – izolacija temeljev je relativno nezahteven in neinvaziven postopek, ki trajno in kvalitetno doprinese k zdravju naše nepremičnine. Začetna investicija se večkratno poplača, ko čez nekaj let ne rabimo obnavljati fasade, rušiti in na novo postavljati zidov ali celo menjati strešne kritine. Za nameček so naši družinski člani zdravi, ker nimamo plesni in v hladnih mesecih ne zmrzujemo.

Naslednji korak

Je izolacija temeljev napravljena? Odlično, torej smo na točki, ko je čas, da zasije toplotna izolacija balkona. Za razliko od izolacije temeljev, ki poleg hlada zadržuje tudi vlago, je toplotna izolacija balkona odgovorna primarno za odpravljanje toplotnih mostov. Čemu bi plačevali enormne zneske računov za kurjavo in bi nas poleg tega še vso zimsko sezono rahlo mrazilo, če pa lahko dom dobro izoliramo in uživamo v visokih temperaturah ob nizkih stroških ogrevanja.

Koristna tudi poleti

Ko se sezona prevesi iz mrzle v toplo, smo postavljeni pred tegobo, ki je poznana mnogim – hiša se hitro segreje in poseči moramo po klimi, kar pa vnovič redi račun za elektriko. No, dobra toplotna izolacija balkona nam pomaga tudi tu – mrzel zrak, ki se je ‘usedel’ v hišo prek noči in zgodnjega jutra, pomaga zadržati v bivališču čim dlje in hiša se do večera pravzaprav nima časa dobro segreti.

Večino tegob modernih gospodinjstev je vsekakor možnost enostavno in z minimalnimi stroški odpraviti z dobro izolacijo.