Električni pastir za varovanje živine

Električna ograja za živino je vrhunska iznajdba, ki omogoča, da se živali ogradijo v relativno enostavno ogrado, ki ne rabi zdržati velikih mehanskih pritiskov. Za preprečevanje pobega tu skrbijo kratki električni sunki, ki žival odvračajo od stika z ograjo. Po tem, ko se je živali navadijo, se niti ne poskušajo več dotikati, ker si zapomnijo neprijeten občutek ob električnem sunku. To ima za posledico izredno varčnost sodobnih električnih pastirjev, saj v osnovi večino energije porabijo pri tresenju živali, ko elektrika uhaja v tla. Če pa je električni trak, ki ga ima električni pastir, dobro izoliran in se živali ne obregnejo več ob njega, se za delovanje porabi res minimalna količina električne energije, ki jo zagotovijo akumulatorji.

Zato je električni pastir povsem primeren tudi za bolj odročne pašnike, kjer v neposredni bližini ni električne napeljave iz javnega omrežja. Za napajanje takega električnega pastirja skrbijo akumulatorji, ki se jih na doloženo obdobje zamenja z napolnjenimi. Zato je priporočljivo imeti vsaj dva akumulatorja, da lahko poteka njuna menjava brezhibno.

Akumulatorji, ki so najbolj primerni za napajanje električnega pastirja, so po navadi avtomobilskega tipa. Avtomobilski akumulator je lahko namreč različnih kapacitet, vsekakor pa je lahko dostopen in zelo poceni, seveda gledano relativno na druge, boljše tehnologije akumulatorjev. Klasičen avtomobilski akumulator je narejen iz svinčenih celic, ki so zalite s 30 odstotno raztopino žveplove kisline. Tak način izdelave omogoča veliko robustnost, hkrati pa se ti akumulatorji zelo počasi obrabljajo, če jih uporabljamo le za namene električnega pastirja. V veliko primerih povsem zadošča tudi uporaba nekoliko izrabljenega akumulatorja, ki za cestno uporabo ni več toliko primeren, vseeno pa je vsaj nekaj časa sposoben poganjati električnega pastirja, ki ne potrebuje veliko energije. Največ kmetov se odloči ravno za ta način ponovne uporabe že delno izrabljenih akumulatorjev iz avtomobilov in traktorjev.