Cena za lepljen les

Lepljen les je priljubljena izbira v gradbeništvu. Ponuja namreč zelo prepričljive lastnosti, s katerimi lahko odgovori tudi na kakšne posebne zahteve. Ravno zato je lahko prav to prava rešitev pri izdelavi različnih objektov, tudi pri izdelavi celotnih hiš. Iz takšnega lesa so lahko sestavljene skeletne hiše, lahko pa se lepljen les uporablja tudi pri posameznih elementih ali zgolj pri nosilni konstrukciji.

En izmed glavnih zadržkov pri uporabi tega materiala pa je gotovo cena. Za lepljen les cenik sicer ni posebej neugoden, sploh če upoštevamo vse funkcionalne prednosti tega materiala, a pri izgradnji celotnih konstrukcij potrebujemo nekaj več materiala, kar hitro pomeni kar znatno investicijo. Ravno zato je treba za lepljen les cenik poznati vnaprej, da lahko ocenimo končne stroške in ugotovimo, kakšen bo izkoristek investicije. Kakovosten les je vsekakor vreden svoje cene, a vseeno moramo premišljeno izbrati pravo ponudbo.

Dodaten zaplet lahko predstavlja tudi široka ponudba, saj je za lepljen les cenik pri različnih ponudnikih lahko precej drugačen. Seveda se ne razlikuje le cena, temveč naletimo tudi na funkcionalne razlike. Na voljo imamo lepljen les iz različnih vrst lesa, prav tako so različni načini obdelave in posledično končne lastnosti lesenih elementov. Kaj torej za lepljen les cenik sploh vključuje? Vsekakor se moramo o tem pravočasno pozanimati.

Običajno ponudbo predstavljajo križno lepljeni nosilci iz smrekovega lesa v standardnih dimenzijah, se pa vsako naročilo seveda prilagodi potrebam naročnika. S tem je za lepljen les cenik nekoliko prilagodljiv in točnih številk ne moremo podati. Bo pa treba za kubični meter lesa gotovo odšteti nekaj stotakov, cene se gibljejo okoli 400 evrov. K temu moramo morda dodati še stroške dostave, seveda pa bo nekaj dela in morebitnih dodatnih stroškov tudi s končno obdelavo in uporabo lesenih nosilcev. Vse to moramo pravočasno premisliti, da lahko ocenimo višino zahtevane investicije.