Vaje za koncentracijo pri učenju

Koncentracija je ključnega pomena za uspešno šolsko delo, še bolj nepogrešljiva pa je kasneje v življenju, ko moramo pozornost pogosto posvečati zelo pomembnim opravilom. Nič čudnega, da nekateri kot glavni namen šole izpostavljajo prav to, da nauči otroka sedeti pri miru in slediti pouku – s tem mislimo na sposobnost usmerjanja pozornosti na tiste stvari, ki zahtevajo koncentracijo.

Čeprav se malčki veliko naučijo kar skozi igro in pri drugih vsakdanjih aktivnostih, ne moremo pričakovati, da bodo na ta način ključne življenjske veščine tudi do konca izpilili. Če jim ne posvečamo pozornosti, lahko zamudimo najboljši čas za urjenje teh sposobnosti. Splača se torej v pravem trenutku otroku predstaviti vaje za koncentracijo pri učenju, saj lahko brez večjega napora dosežemo odličen učinek. Ne gre namreč za kakšne zahtevne ali suhoparne vaje, to so pogosto zanimive miselne uganke za otroke, ki zahtevajo premišljeno usmerjanje pozornosti. Na voljo so uganke za različne starostne skupine, torej različne zahtevnosti, skozi katere lahko malček napreduje. Miselne uganke za otroke so oblikovane tako, da predstavljajo igro in zabavo, skozi te dejavnosti pa zahtevajo popolno pozornost. Otrok se bo s tem naučil obvladovati svojo pozornost, tako da bo zmožen koncentracijo zadržati tudi za več ur, ko bo to potrebno.

Najbolj priporočljive so vaje za koncentracijo pri učenju seveda za tiste otroke, ki se pripravljajo na šolsko delo, saj bodo ravno v tej fazi odraščanja tudi najbolj koristile. So pa na voljo zelo raznolike miselne uganke za otroke vseh starosti, ki za nameček koristijo tudi urjenju drugih mentalnih spretnosti. Nikoli ni prepozno za tovrsten razvoj, tako da lahko dober učinek dosežemo tudi v drugih starostnih obdobjih. Vsekakor pričakujemo, da se bo otrok na ohranjanje koncentracije dobro privadil ravno do časa, ko se bo moral začeti res pozorno posvečati šolskemu delu v začetnih razredih osnovne šole.