Visokotemperaturno in nizkotemperaturno ogrevanje

Pri ogrevanju želimo doseči optimalno temperaturo, ki poskrbi za popolno udobje. To ni enostavna naloga, še posebej ne, če se soočimo s široko ponudbo ogrevalnih sistemov in grelnih teles. Dobro je torej, da ločimo med večjimi skupinami različnih sistemov. Predvsem se lahko omejimo na visokotemperaturno ali nizkotemperaturno ogrevanje.

Visokotemperaturno ogrevanje

Med visokotemperaturnimi sistemi izstopa predvsem radiatorsko ogrevanje, ki je zelo priljubljeno in pogosto v uporabi. Gre za preizkušen in učinkovit sistem, ki se bo dobro izkazal v najrazličnejših okoljih. Predvsem pa ima radiatorsko ogrevanje to prednost, da ne zahteva visokih investicij. V mnogih starejših zgradbah je tovrstno ogrevanje že vzpostavljeno in ne zahteva velikih prilagoditev, poleg tega lahko radiatorje pogosto enostavno dodamo tudi v dokončane prostore.

Ima pa visokotemperaturno ogrevanje tudi svoje pomanjkljivosti. Nekatere lahko razberemo že iz naziva, tak sistem namreč potrebuje visoko temperaturo, torej bo več dela in posledično več stroškov z ogrevanjem. Toplovodno radiatorsko ogrevanje potrebuje stalen dotok vroče vode, ki jo je treba ogreti do visokih temperatur, običajno okoli 70 stopinj Celzija. To pomeni, da radiatorji nimajo posebej dobrega izkoristka, za ogrevanje prostorov porabijo veliko energije.

Nizkotemperaturno ogrevanje

Med nizkotemperaturnimi sistemi prepoznamo predvsem talno ogrevanje, ki je odličen primer takšnega sistema. Ne zahteva namreč zelo vroče vode, odlično se obnese že pri nižjih temperaturah. To omogočajo učinkoviti grelni elementi in premišljena sestava pohodne površine, pa tudi velika površina, s katero lahko talno ogrevanje učinkovito ogreje celoten prostor.

Med prednosti takšnih sistemov gotovo izstopa predvsem odličen izkoristek, z nizkimi stroški je možno prostore dobro ogreti. Talno ogrevanje sicer zahteva nekaj več dela pri vgradnji, a vseeno ne preveč. Tudi naknadno je možno takšno ogrevanje še vedno vgraditi, tako da lahko koristimo prednosti nizkotemperaturnega sistema. Še posebej dobro se takšno ogrevanje obnese v kombinaciji s toplotno črpalko in odlično izolacijo stanovanjskih prostorov.