Pametna vrata v stanovanju

Drsni mehanizmi imajo mnoge prednosti, ki posebej izstopajo tam, kjer takšna vrata najpogosteje srečujemo. To so poslovni prostori, predvsem trgovine in večja nakupovalna središča, pa tudi mnoge javne ustanove in druge zgradbe, kjer je treba oblikovati učinkovit vhod za množico ljudi. Da bi lahko v takšnem okolju dosegli kar najboljši učinek, moramo omogočiti enostaven prehod in zanesljivo odpiranje vrat brez posebnega truda. A prav tako dobro se lahko drsni mehanizmi obnesejo v domačem stanovanju, kjer ni veliko ljudi. Izkaže se namreč, da je vedno dobro imeti vrata, ki jih lahko enostavno odpiramo in zapiramo.

V stanovanjih uporabljamo predvsem notranja drsna vrata, za vhod pa še vedno uporabljamo skoraj izključno nihajna vrata. V notranjosti imajo drsni mehanizmi prepričljive prednosti, tako v večjih kot v manjših stanovanjih. Na ta način lahko površine učinkovito odpremo in razširimo funkcionalnosti prostorov, prav tako lahko dosežemo zelo posrečene učinke pri osvetlitvi. Notranja drsna vrata lahko s pridom uporabimo za oblikovanje večfunkcijskih prostorov, sploh če imamo na voljo večje površine. V manjših stanovanjih pa so lahko pametna vrata še bolj posrečena rešitev. Ena izmed glavnih prednosti takšnega mehanizma je namreč v tem, da ne zaseda veliko prostora. Običajno so vrata vgrajena v steno, ki ponuja po dolžini dovolj prostora za vgradnjo drsnega mehanizma, tako da s tem ni težav. Notranja drsna vrata ne zasedajo dragocene površine in lahko v manjših stanovanjih naredijo veliko razliko. Seveda pa lahko to prednost izkoristimo tudi v večjih stanovanjih.

Nadalje se pametna vrata odlično obnesejo tudi pri čisto vsakdanji uporabi. So enostavna za odpiranje in zapiranje, lahko jih celo nadgradimo z avtomatskim mehanizmom, ki omogoča odpiranje s pritiskom na gumb ali kar s pomočjo senzorja gibanja. To so odlične rešitve, ki nikakor niso tako zapletene ali drage, kot bi se morda zdele na prvi pogled.