Celovita toplotna izolacija

V stanovanju bomo lahko udobno živeli le, če bomo zmogli brez večjih naporov in stroškov vzdrževati ustrezno temperaturo. Veliko poudarka pri tem namenjamo ogrevalnim sistemom, a v resnici ima lahko še večji vpliv na končno izkušnjo toplotna izolacija. Ravno ta je namreč zaslužna za učinkovito ogrevanje prostorov in zadrževanje toplote v notranjosti, tako da tudi v primeru večjih temperaturnih nihanj v okolju ne bomo deležni velikih sprememb v notranjosti. Tak učinek seveda lahko pričakujemo le v stanovanju, ki je zelo dobro izolirano, kar pa je prej izjema kot pravilo.

Kako izgleda celovita izolacija? Predvsem je pomembno, da veliko pozornosti posvetimo tistim elementom, ki predstavljajo največje tveganje za toplotne izgube. To so večje površine, ki so v neposrednem stiku z okoljem, na primer streha in zunanje stene. V nekaterih primerih je potrebna tudi izolacija podstrešja oziroma stropa. Nadalje pa ima seveda velik vpliv na občutek v stanovanjskih prostorih tudi izolacija notranjih sten, saj je možno prav na ta način doseči odličen učinek. Pravzaprav lahko s tem zaobidemo nekatere pomanjkljivosti zunanje izolacije. Posebne pozornosti si zaslužijo tudi balkoni, terase, pa tudi okna in vrata ter drugi elementi, ki predstavljajo nepravilnosti v ravni površini zunanjih sten. Izolacija notranjih sten lahko do neke mere nadomesti izgube, ki jih neizogibno povzročajo takšne nepravilnosti, še bolje pa je, da tudi balkone in druge elemente odlično izoliramo. Najbolj kritični so kakšni manjši kotički, kjer nastanejo toplotni mostovi.

Dobra toplotna izolacija je ključnega pomena, zato je običajno vključena že v izhodiščni načrt pri gradnji hiše. Je pa možna izolacija notranjih sten, tal ali stropa oziroma strehe tudi naknadno, prav tako lahko pri kakšnem večjem projektu spet posežemo v osnovno strukturo in nadgradimo zunanjo izolacijo. Splača se premisliti, ali lahko prav s takšnim ukrepom dosežemo dober učinek pri iskanju najboljšega kompromisa med ceno in kakovostjo izolacije.