Vsestranska uporabnost sončne energije

Čeprav postajajo različni viri energije cenovno vedno bolj ugodni, je vedno pametno stroške še dodatno znižati. Poraba namreč raste, tako da je vsak prihranek še kako dobrodošel. Pri tem lahko izkoristimo potencial, ki ga ponujajo brezplačni viri energije – to je predvsem sonce.

Elektrika

Sončno energijo uporabljamo predvsem za napajanje električnih naprav. To je lahko majhna naprava, na primer električni pastir, lahko pa kar cela hiša. Električni pastir ne potrebuje velikega panela in akumulatorja, dovolj je že manjša solarna celica, povezana na moto akumulator, medtem ko so mnoge sončne elektrarne bistveno kompleksnejše in zmogljivejše. A prednost sončne energije je ravno v tem, da je na voljo praktično povsod, tako da lahko tudi električni pastir koristi ta vir brezplačne energije. Ravno zato panele pogosto videvamo na vikendih, gorskih kočah in podobnih objektih, ki niso povezani v javno električno omrežje. So pa sončne elektrarne lahko uporabne tudi v običajnih stanovanjskih objektih, ne samo za prihranek, morda celo za zaslužek.

Ogrevanje

Sonce lahko uporabimo tudi za ogrevanje, kar je seveda povsem jasno vsakomur, ki se rad nastavlja sončnim žarkom. A poznamo tudi druge rešitve – sončni kolektorji na primer omogočajo ogrevanje sanitarne vode, kar lahko pomeni velik prihranek. Sončni kolektorji so dokaj poceni, sistem pa je razmeroma enostaven, tako da pridejo hitro do izraza prihranki, ki nastanejo v primerjavi z drugimi viri energije. Ker za ogrevanje vode pogosto porabljamo veliko energije, lahko sončni kolektorji naredijo veliko razliko.

Pri ogrevanju imamo tudi to možnost, da izkoristimo sončno energijo neposredno za ogrevanje prostorov. Za to moramo sicer imeti dobro urejeno hišo, prilagojeno prav za ta namen. Običajno je bolje ubrati nekoliko bolj posredno pot in izkoristiti zaloge energije, ki jih v okolju pušča delovanje sonca – to omogočajo toplotne črpalke, ki prav tako predstavljajo zelo ugoden in okolju prijazen način koriščenja naravnih virov.