Idealna rešitev za pakiranje živil

Pakiranje živil je lahko velik izziv, lahko pa si to nalogo močno poenostavimo. Bistvena razlika je pogosto zgolj v tem, s kakšno opremo si pri delu pomagamo.

Vakuumiranje

Najbolj uporaben pripomoček bo verjetno vakuumski aparat. Ta ponuja najboljšo rešitev v primeru, da želimo na varno pospraviti ozimnico ali druga živila, ki se na zraku hitro pokvarijo. Glavna funkcionalnost vakuumiranja je ta, da odstrani zrak iz embalaže in omogoča pakiranje živil v neprodušne vrečke. V ta namen se uporablja plastična embalaža, ki je varna za stik z živili, hkrati pa ponuja vse potrebne lastnosti, ki jih od takšne embalaže pričakujemo. Vakuumski aparat lahko uporabljamo z različnimi plastičnimi vrečkami, včasih pa lahko uporabimo tudi plastično folijo, ki je še bolj prilagodljiva, a zahteva naprednejšo napravo.

Vakuumsko pakiranje ponuja odličen učinek že samo po sebi. V vakuumu živila niso izpostavljena mikroorganizmom iz zraka, prav tako bakterije ne morejo iz zraka pridobivati snovi za razmnoževanje. Tako učinkovito zaustavimo proces razmnoževanja bakterij in podaljšamo svežino živil. Še posebej dobro pa se vakuumiranje obnese, če tako pakirano hrano še zamrznemo – na ta način lahko pričakujemo več mesecev obstojnosti živil, ki so sicer zelo občutljiva. Za zanesljivo pakiranje potrebujemo dober vakuumski aparat in kakovostne vrečke. Plastična embalaža je sicer poceni in enostavno dostopna, tako da to ne bo problem, pa tudi med napravami za vakuumiranje imamo veliko izbire.

Druge rešitve

Po drugih rešitvah pri pakiranju živil posegamo takrat, ko ni potrebe po trajnem shranjevanju. Pogosto pride v poštev že čisto običajna plastična embalaža, ki jo uporabimo za pospravljanje živil v hladilniku. Če vsebino porabimo v nekaj dneh, potem kakšni posebni ukrepi niso potrebni, prav tako ni potrebna posebna embalaža. Plastična embalaža ima sicer to prednost, da dobro zaščiti svojo vsebino, pogosto prepriča tudi z neprepustnostjo za vonjave, okuse in barve.