Kje v stanovanju se najbolje izkažejo parketi?

Lesene talne obloge so stalnica v velikih poslopjih gospode že stoletja. Tradicija se je ohranila predvsem zato, ker so se različni parketi čez leta potem vseeno izkazali kot odličen pod, saj so bili izjemno odporni na mehanične poškodbe hkrati pa nihče ni mogel reči, da ta pod ni bil prijazen do oči. Zaradi teh razlogov se parketi še vedno pojavljajo v naših domovih in mi jih vedno znova in znova pozdravljamo, kajti parketi so odličen pod za vse prostore, kjer je poleg funkcije pomembno tudi to, kako izgledajo.

Najpogosteje se parketi pojavljajo v prostorih kot so na primer dnevna soba in po spalnicah, seveda pa so več kot primerni tudi za vse hodnike in otroške spalnice, kabinete in podobne prostore. Nekateri se odločajo za parket tudi v kuhinji, še posebej, če so narejeni prostori tako, da so dnevna soba, jedilnica in kuhinja v bistvu združeni.

Za tiste, ki obožujejo izgled parketa, vendar nimajo ravno zadostnega proračuna, da bi lahko kaj takega izvedli so na voljo tudi tako imenovani lamelni parketi, ki se nekoliko razlikujejo od standardnega parketa in sicer po tem, da so posamezne lamele sestavljene iz manjših koščkov, ki bi drugače bili zavrženi pri izdelavi parketa. S tem so lahko lamelni parketi nekoliko bolj dostopni za širšo javnost, hkrati pa pomagamo industriji izdelovanja parketa, še posebej, če v tem procesu lahko pomagamo lokalnim obrtnikom. Lamelni parketi se polagajo skoraj da tako kot ploščice, saj posamezne lamele samo prilepimo na tla in na ta način lahko ustvarimo izjemno enakomerno in ravno talno podlago, ki pa kljub nekoliko nižji ceni še vedno zagotavlja luksuzen izgled parketa in ohranja dejstvo, da je to talna obloga, ki nas bo skoraj da zagotovo preživela in zagotovila to, da bodo lamelni parketi zavarovali prvotno talno površino.