Nujna avto oprema za zimsko vožnjo

Pozimi na cestah vladajo posebne razmere, tem pa se moramo vozniki kar se da prilagoditi. To morda ne bo enostavno, saj moramo misliti na kar nekaj detajlov, ki se lahko hitro izmuznejo pozornosti.

Seveda ne moremo pozabiti na nekatere ključne opravke, za nekatere imamo tudi zelo dobre opomnike. Časa za zamenjavo pnevmatik imamo do sredine novembra, včasih pa je treba to opraviti že prej. Tudi novopečeni vozniki na to obveznost ne bodo pozabili, saj imamo dovolj opozoril in navsezadnje tudi grožnjo s kaznijo. Najboljši razlog za to, da se že takoj ob nastopu zime uporabi zimska avto oprema, pa je gotovo izkušnja pri vožnji – na cesti se bomo z zimsko opremo bistveno bolje počutili, avtomobil se bo obnašal bolje, vozili pa bomo bolj varno in učinkovito.

A ne pozabimo na drugo opremo, ki zahteva ob prihodu zime nekaj prilagoditev. To so predvsem razne tekočine, ki se odzivajo na zunanje temperature. Na temperaturo zraka je recimo občutljiva hladilna tekočina, ki ima zelo pomembno nalogo v avtomobilu. To pomeni, da bo treba že takoj, ko se temperature spustijo pod določeno mejo, uporabiti zimsko izvedbo te tekočine. Hladilna tekočina ima predpisan temperaturni razpon, v katerem zagotavlja najboljše delovanje, to pa se splača upoštevati. Enako velja za nekatere druge tekočine, ki jih lahko prav tako ogrožajo nizke temperature, je pa hladilna tekočina verjetno najboljši primer.

Poleg tega imamo v zimskem času v avtomobilu nekaj dodatne opreme. Ne nujno zato, ker bi to nalagali kakšni predpisi, temveč zato, da si olajšamo vožnjo v zimskih razmerah in prihranimo nekaj živcev. Omenimo strgalo za led, kakšno manjšo lopato za sneg, pa tudi nekaj rezervnih oblačil in kaj za pod zob, če obtičimo kje sredi ničesar. Nujna avto oprema seveda že vključuje nekaj uporabnih pripomočkov, a v zimskem času je pametno v prtljažnik pospraviti še nekaj dodatkov.