Kako kar najbolje poskrbeti za svoje zobe?

Skrb za zobovje je ena izmed najpomembnejših nalog pri vzdrževanju osebne higiene. Če to opravilo le nekoliko zanemarimo, že lahko naletimo na zelo neprijetne posledice, tudi na kakšne nevarne zaplete. Pravzaprav pa lahko težave pričakujemo celo v primeru, da na zdravje svoje ustne votline zelo pazimo. Svoje vplive ima namreč tudi genetika, na katero ne moremo bistveno vplivati. Seveda se še vedno splača veliko pozornosti nameniti zdravi prehrani, rednemu ščetkanju in pogostim obiskom pri zobozdravniku.

Ukrepi v primeru težav

Pomembno je tudi to, da že ob prvih znakih težav ustrezno ukrepamo. Tako ne bo prišlo do problemov, ki bi jih lahko rešili le implantati ali kakšni drugi večji posegi. Ko se težave enkrat začnejo, se namreč stopnjujejo, najlažje pa jih je rešiti prav v samem izhodišču.

Veliko je seveda odvisno od tega, za kakšne težave gre. Običajno lahko vse rešimo z osnovnim zdravljenjem, včasih pa se zgodi, da na ta način ne moremo ukrepati. To recimo velja za kakšne poškodbe ali pa za razbarvanje zob. V tem primeru uporabimo zobne luske ali prevleke, morda celo protetične nadomestke. Ni nujno, da bodo potrebni kakšni večji posegi, zobne luske so lahko povsem enostavne in zelo učinkovite, tudi nekatere druge rešitve so lahko zelo elegantne.

Kaj lahko pa se zgodi, da bo treba vseeno premisliti o kakšnih zahtevnejših posegih. To so lahko implantati, ki ponujajo pravo rešitev za cel spekter nepredvidljivih težav, lahko pa uporabimo tudi nekatere druge opcije, odvisno seveda od situacije. Pravzaprav lahko pogosto dober učinek dosežemo že z zelo elegantnimi rešitvami, kot so zobne luske, tudi če na prvi pogled stanje ni posebej vzpodbudno. Navsezadnje pa so tudi implantati že zelo dobro razviti, kar v kombinaciji s kakovostnimi zobozdravniškimi storitvami pomeni, da bo možna vgradnja celo brez operacije ali rezanja.