Vratca za dimnik se morajo dobro odpirati

Vratca za dimnik morajo biti enostavno dostopna in se morajo tudi dobro odpirati. Če se vratca slabo odpirajo, bomo dimnik le stežka očistili, ko bo čas za to. Vsaj enkrat na leto se mora pri nas ustaviti dimnikar, ki dimnik pošteno očisti s svojimi posebnimi metlami in krtačami. Če se dimnik ne čisti redno, lahko začne slabo delovati in ne odvaja potrebnega dima. 

Vratca za dimnik se morajo tako hitro in enostavno odpreti. Le tako bo dimnikar pregledal kakšna je notranjost dimnika in jo bo tako tudi dobro prečistil. Slabo očiščen dimnik ima lahko vsebnosti strupenih emisij, ki so izredno škodljive za naše zdravje. Noben dober gospodar doma ne bo dovolil, da se bodo prebivalci doma zastrupili ali zadušili zaradi dima, ki se bo začel nabirati v prostorih, če dimnik ne bo dobro deloval. 

Vratca za dimnik so tako v prvi vrsti potrebna za čiščenje dimnika. Če dimnika ne odpremo vsaj enkrat na leto, se lahko zgodi, da se vratca zataknejo in tako jih ob pregledu dimnikar ne bo mogel odpreti brez sile. Kar pa bo lahko vodilo tudi v trajno poškodovanje vratc in v posledično nakup novih vratc ta dimnik. 

 

Obnova dimnika nas lahko tudi malo stane

Obnova dimnika je za vsak dom precejšen finančni zalogaj, saj je to popravilo, ki terja veliko zahtevnega dela. Če imamo zidan dimnik ga bomo še toliko težje popravili, saj ga morajo mojstri najprej porušiti in šele nato izdelati novega, kar pa utvari še dodatne stroške. 

Obnova dimnika v določenih primerih zahteva tudi najem kredita, saj si kupec ne more privoščiti, da bi delo poplačal v enkratnem znesku. Ker se mnogi izdelovalci dimnikov tega dobro zavedajo, ponujajo izredno dobre ponudbe in akcije, ki pripomorejo, da je obnova dimnika čim manj stresna in obremenjujoča za lastnika hiše.