Toplotna črpalka za ogrevanje v mrzlih zimskih dneh

V vsakem trenutku se želimo v domačem stanovanju počutiti prijetno in udobno. Veliko vlogo ima pri tem temperatura stanovanjskih prostorov, ki pa je ni enostavno vzdrževati na optimalni višini. V poletnem času se lahko hladimo s klimatsko napravo, pozimi pa bomo potrebovali zmogljiv ogrevalni sistem. V poštev pride toplotna črpalka, a zelo premišljeno moramo izbrati tip, ki bo lahko pokril vse potrebe uporabnikov.

Na voljo so predvsem trije tipi toplotnih črpalk, ki se ločijo glede na to, iz katerega vira pridobivajo energijo za ogrevanje. Za najbolj enostaven sistem velja toplotna črpalka zrak voda, ki pridobiva energijo kar iz ozračja. Razmeroma pogoste so tudi črpalke zemlja voda, pri katerih pridobivamo energijo iz zemlje s pomočjo podzemnih kolektorjev. Izvedba voda voda pa za ogrevanje koristi energijo, ki jo hrani podtalna voda – ta izvedba je najbolj zmogljiva, a tudi najdražja in najbolj kompleksna za vgradnjo. Najbolj priljubljena in pogosta izbira je toplotna črpalka zrak voda, ki prepriča predvsem z ugodno ceno in zelo enostavno zasnovo. Brez težav jo vgradimo v praktično vsako okolje, potrebujemo le nekaj prostora za namestitev zunanje enote. Bo pa takšna toplotna črpalka za ogrevanje v najhladnejših zimskih dneh morda potrebovala nekaj pomoči, saj v zraku ob daljših obdobjih nizkih temperatur preprosto ni dovolj energije, da bi lahko z njo ogrevali stanovanje. Toplotna črpalka zrak voda se tako pogosto kombinira z dodatnimi sistemi, ki poskrbijo za dogrevanje v primeru ekstremno nizkih temperatur.

Seveda pa lahko namesto tega že v izhodišču izberemo zmogljivejšo opremo. Toplotna črpalka za ogrevanje v okolju z mrzlimi zimami ne dopušča kakšnih velikih kompromisov, splača se izbrati izvedbo zemlja voda ali voda voda, četudi je treba za to odšteti nekaj več denarja. V končni fazi je pomembno le to, da imamo v zimskih dneh na voljo prijetno in toplo stanovanjsko okolje.