Rezervni deli za traktorje in kmetijsko mehanizacijo

Kmetijska oprema je pri delu na terenu na udaru različnih obremenitev, zato ne moremo pričakovati neomejene življenjske dobe. Vseeno pa je to oprema, ki je izdelana prav za tak namen, zato računamo na vzdržljivost in zanesljivost, vsaj v času, ko so vsi deli novi in dokaj dobro pripravljeni na delo. Po več letih uporabe pa bo treba gotovo kaj nadomestiti in zamenjati, takrat pridejo v poštev rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo. V nekaterih primerih bomo te potrebovali že prej, saj se včasih pripeti kakšna nesreča in pride do kakšnih poškodb. Pri traktorjih recimo pride do poškodb kabine, če vozimo po kakih neurejenih goščavah, takrat moramo zamenjati stekla za traktorske kabine. To je le en primer, s katerim se pogosto srečujemo – jasno je, da moramo biti pripravljeni na različne situacije, predvsem pa moramo imeti dostop do ustreznih rezervnih delov.

Rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo so na voljo pri pooblaščenih serviserjih, lahko pa jih kupimo tudi pri drugih trgovcih ali naročimo kar preko spleta. Nekatere dele se splača imeti na zalogi in jih lahko kar sami zamenjamo, običajno pa je pametno, da delo opravi izkušen serviser. Pri serviserjih so na voljo vsi potrebni rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo, dobavljivi so tudi tisti kosi, po katerih ni veliko povpraševanja.

Za traktorje imamo na zalogi predvsem tiste kose, ki so izpostavljeni večjim obremenitvam. To so recimo tudi stekla za traktorske kabine, ki so pogosto na udaru kakšnih zunanjih dejavnikov. Res pa je, da stekla za traktorske kabine niso povsem nepogrešljiva, navsezadnje mnogi traktorji sploh nimajo kabin. Pri rezervnih delih se zato pogosto posvečamo drugim kosom, ki so bolj kritični. Pomislimo na akumulator, kardane, tudi gume in druge ključne elemente. Spet se lahko zanesemo na serviserje, ki imajo najpomembnejše kose na zalogi, ostale pa lahko hitro dobavijo.