Skrb za dimnik

Dimniki imajo posebej pomembno nalogo v sodobnih ogrevalnih sistemih, v katerih se uporabljajo kurilne naprave. Skrbijo namreč za učinkovito odvajanje dima, plinov, saj in drugih materialov, ki nastajajo kot stranski produkt pri kurjenju. Ob tem pa imajo še druge naloge, ki jih ne gre zanemariti. Odločajo tudi o izkoristku in učinkovitosti kurilne naprave, predvsem pa o varnosti kurjenja – ravno dimniški požari so ena izmed največjih nevarnosti pri uporabi kurilnih naprav, zato je treba za dimniški sistem dobro skrbeti, pogosto pa pride v poštev tudi sanacija dimnika. Pomembno je, da je celoten sistem odlično pripravljen na svoje delo – to zajema vse elemente, na enem koncu je kurilna naprava, na drugem pa dimniška kapa.

Tako moramo tudi pri čiščenju in vzdrževanju paziti na vse te elemente. Na srečo ne bo veliko dela, dimniška kapa recimo ne potrebuje pogostih vzdrževalnih opravil, niti posebnega čiščenja. Največ dela bo na drugi strani, pri kurilni napravi, pa tudi v notranjosti cevi. Že tam se namreč zadržujejo materiali, ki bi jih sicer lahko lovila dimniška kapa. Veliko lahko naredimo z učinkovitim kurjenjem in ustreznim gorivom, pa tudi z rednim čiščenjem. Kakšne večje vzdrževalne posege načrtujemo le na nekaj let, če seveda ni potrebna celovita sanacija dimnika ali pa načrtujemo kakšne druge večje posege.

Sanacija dimnika je pogosto nujna, če želimo usposobiti kakšne starejše kurilne naprave ali pa poskrbeti za dolgoročno delovanje starega dimniškega sistema. Takšne situacije so kar pogoste, saj je veliko povpraševanja po sodobnih kurilnih napravah, ki se vgrajujejo tudi v starejše stavbe. Poleg tega se sanacija dimnika opravlja tudi v drugih primerih, saj je pametno za dimniški sistem dobro skrbeti in se splača občasno narediti celovit pregled in kritične elemente zamenjati ali nadgraditi. Le tako lahko pričakujemo brezhibno delovanje in dobro izkušnjo na dolgi rok, tudi skozi več deset let.