Lepljen les za stavbne konstrukcije

Stavbne konstrukcije so nosilni deli stavb, ki jim dajejo trdnost in obliko. Različni materiali za gradnjo zahtevajo raznovrstne tehnike gradnje, ki se v obliki in načinu izgradnje lahko zelo razlikujejo. V grobem pa lahko ločimo dve vrsti gradnje: masivno in skeletno gradnjo. Pri masivni gradnji so glavni nosilni elementi nosilne stene iz opeke, kamna ali betona. Na njih je nazidana stropna površina – plošča iz armiranega betona. Pri skeletni gradnji pa so nosilni elementi stebri, na njih pa so nato navezane nadstropne plošče, vmesne stene pa niso nosilne in so lahko iz poljubnih materialov. 

Skeletna gradnja po navadi uporablja materiale, kot so jeklo, armiran beton in les. Lesena skeletna gradnja je zelo priljubljena, saj uporablja naravni material – lepljen les. Cena manjših lesenih skeletnih hiš je zelo konkurenčna, tudi leseni nadstreški so poceni, pri večjih konstrukcijah pa se vrednost projekta poveča v primerjavi s klasično, masivno zidavo. Zato se lepljen les cena katerega ne presega tipične cene za masivne tramove, veliko uporablja predvsem za manjše hiše in pomožne objekte, kot so npr. leseni nadstreški. 

Z vezanjem lesenih konstrukcij se ukvarjajo tesarji. Pri nas je ta dejavnost dobro razširjena in poznana. Poleg dolge tradicije je to tudi posledica dejstva, da imamo veliko lesne zaloge, iz katere se masovno izdeluje lepljen les. Cena za stavbni les je v tem primeru ugodnejša, saj ima veliko tesarjev v svoji proizvodnji integrirano tudi stiskalnico za lepljence. Tako se lahko hitreje prilagajajo zahtevam kupcev pri naročilih.

Najbolj priljubljen proizvod iz lepljenega lesa so prav gotovo leseni nadstreški. Zaradi vse večjega števila avtomobilov pri enem gospodinjstvu so garaže čedalje manj smiselne in večina ljudi ima danes raje zunanji nadstrešek, pod katerega lahko parkirajo svoj avto. S tem pa prihranijo tudi dragocen prostor v hiši, ki bi ga sicer zasedala garaža.