Izbira kurilne naprave za ogrevanje

Če se želimo ogrevati z lesom oziroma drugo biomaso, moramo premišljeno izbrati pravo kurilno napravo. Od opreme je v veliki meri odvisna učinkovitost sistema in končni izkoristek, s tem pa tudi stroški. Če iščemo kamin ali pa se odločamo za nakup kaminske peči, moramo biti ob tem pozorni še na nekatere druge lastnosti, ki se pri uporabi izkažejo za povsem nepogrešljive. Pomembno je recimo to, da zagotovimo popolno varnost pri kurjenju, čisto izgorevanje in enostavno čiščenje.

Vse to lahko dosežemo s kakovostno opremo, to pa dobimo pri izkušenih pečarjih. Pogosto je oprema izdelana po naročilu ali pa se pred vgradnjo močno prilagodi glede na zahteve in omejitve, ki jih postavlja stanovanje. Dobra novica je seveda ta, da lahko na ta način pripravimo idealno opremo za praktično vsako stanovanje. Še posebej kaminske peči so zelo praktične in se lahko vgradijo v mnoge prostore, ne da bi imeli pri tem kakšne velike težave. Kamin je nekoliko težje vgraditi in moramo poseg podrobneje načrtovati, a vseeno lahko pričakujemo dober rezultat, še posebej pri modernih izvedbah, ki omogočajo zelo domiselne možnosti vgradnje.

Ključne lastnosti kurilnih naprav

Na voljo imamo torej precej široko ponudbo kurilnih naprav, vedeti pa moramo, katere ključne lastnosti odlikujejo kamin ali peč. Najbolj pomembna je seveda zmogljivost, če želimo zagotoviti zanesljivo ogrevanje v mrzlih mesecih. Zmogljivost naprave je običajno jasno navedena, tako da lahko izdelke v ponudbi hitro primerjamo. A poznati moramo tudi vrsto naprave, da lahko predvidimo končni učinek. Mnoge kaminske peči ogrevajo prostore zgolj s pomočjo toplega zraka, kar je sicer dobro za hitro in zmogljivo ogrevanje, a pri redni uporabi se na dolgi rok bolje obnesejo akumulacijske peči, ki toploto zadržujejo in sproti sproščajo v okolje. Prav tako lahko kamin ali kaminske peči povežemo s toplovodnim sistemom za ogrevanje sanitarne vode.