Ključne funkcije poslovnih računalniških sistemov

Računalniki nam močno pomagajo pri poslovanju, kar je še posebej očitno v večjih podjetjih. Ne moremo si predstavljati, da bi lahko kar ročno nadzorovali in urejali ogromne podatkovne zbirke, pravzaprav imamo že tako veliko dela s tistimi dokumenti, ki jih moramo sami preverjati in obdelovati. Vsekakor so napredni računalniški sistemi v veliko pomoč v vsakem podjetju, če znamo izbrati prava orodja in ta tudi pravilno uporabljati. Pričakujemo lahko zelo dober učinek pri poslovanju, ne glede na to, ali gre za veliko ali manjše podjetje.

Dokumentni sistemi

Največ dela bo z zbiranjem, razvrščanjem, hranjenjem in obdelavo dokumentov. Morda je to očitno že pri konkretnih delovnih opravilih, kar je značilno za mnoga sodobna storitvena podjetja. V tem primeru je pomembno, da lahko do dokumentov hkrati dostopajo različni uporabniki, da se beleži zgodovina urejanja, dobro pa moramo seveda poskrbeti tudi za varnostno kopiranje pomembnih dokumentov. Za vse to lahko poskrbijo že osnovni dokumentni sistemi, ki so namenjeni manjšim podjetjem.

Naprednejši poslovni sistemi imajo večji nabor funkcij in omogočajo bistveno boljšo obdelavo zbrane poslovne inteligence. Takšni dokumentni sistemi se dobro kombinirajo tudi z drugimi orodji, običajno omogočajo več možnosti avtomatizacije. Tako se recimo avtomatsko izdajajo in pošiljajo računi, prejeti dokumenti pa se samodejno razvrščajo in arhivirajo v elektronski arhiv. Prav tako je možno pripravljati razna poročila in projekcije, nadzor imamo tudi nad kadrom in drugimi detajli.

Elektronski arhiv je nepogrešljiv za trajno hranjenje pomembnih dokumentov, ki jih ne smemo izgubiti. Nekatere dokumente smo dolžni shranjevati po zakonu, drugi pa so pomembni za poslovanje in jih želimo varno pospraviti v elektronski arhiv. V vsakem primeru nam dokumentni sistemi tudi na tem področju ponujajo veliko možnosti, tudi če imamo kakšne zahtevnejše potrebe. Na razpolago so napredni sistemi, ki lahko ugodijo potrebam raznovrstnih uporabnikov, tudi večjih podjetij.