Ključni elementi kakovostnega dimniškega sistema

Sodobni dimniki imajo različne naloge, ki jih morajo brezhibno opravljati. Skrbijo seveda predvsem za to, da dim učinkovito odvajajo iz kurilnih naprav v okolje. A pri tem se lahko zelo dobro obnesejo, lahko pa se izkaže, da bomo imeli tudi slabo izkušnjo. Veliko je odvisno od samega dimnika in posameznih elementov, ki ta sistem sestavljajo.

To tudi pomeni, da lahko že z nekaterimi manjšimi prilagoditvami dosežemo veliko boljše rezultate pri uporabi kurilnih naprav. Sodobni dimniški sistemi so sicer premišljeno zasnovani, dimniki pa kakovostno izdelani z vsemi potrebnimi elementi. Vseeno moramo biti v vsakem primeru pozorni na nekatere nepogrešljive elemente, ki lahko privedejo do boljše izkušnje pri uporabi kurilnih naprav.

Dimniška kapa

En primer je dimniška kapa, ki ima zelo pomembno nalogo in lahko poskrbi za veliko boljše delovanje dimniškega sistema in kurilne naprave nasploh. Ni pa obvezni dodatek, zato se včasih sploh ne uporablja. A glede na prednosti, ki jih prinaša, se vsekakor splača pozanimati o možnostih, ki jih imamo na tem področju.

Dimniški sistem svoje osnovne funkcionalnosti zagotavlja že s premišljeno zasnovo, ki izkorišča osnovne fizikalne zakonitosti za naravno odvajanje dima. Lahko pa na različne načine te procese še spodbudimo in dosežemo boljši rezultat. Tu pride do izraza dimniška kapa, ki jo postavimo na sam zaključek dimniškega sistema. Tam skrbi za učinkovit enosmerni odvod dima, preprečuje vstop vode in vlage v dimnik, tako izboljša tudi izgorevanje in izkoristek kurilne naprave. Dimnik bo veliko bolj učinkovit, poveča se vlek in naposled tudi končna izkušnja pri uporabi kurilnih naprav v stanovanju. 

Piko na i postavi dimniška kapa s svojim vizualnim izgledom, saj lahko polepša videz celotnega objekta. Seveda najbolj izstopajo funkcionalne prednosti, a v končni fazi so dimniki tudi zelo opazen vizualni element, na kar gotovo moramo pomisliti, če želimo živeti v lepem in urejenem okolju.