Vzdrževanje DPF filtra

V sodobnih dizelskih vozilih najdemo posebne filtre, ki skrbijo za prečiščevanje izpušnih plinov, specifično so zadolženi za to, da lovijo trdne delce, ki nastajajo pri nepopolnem izgorevanju dizelskega vozila. To so DPF filtri, ki imajo torej zelo pomembno nalogo, saj so trdni ostanki izgorevanja zelo strupeni in jih ne smemo spuščati v okolje. A ti filtri lahko povzročijo tudi nekatere težave, tudi če delujejo pravilno – sčasoma se namreč lahko začnemo mašiti, zato bo potrebno vzdrževanje, predvsem čiščenje DPF filtra.

Čiščenje DPF filtra

Če se na filtru nabere preveč materiala, bo oviran prehod izpušnih plinov, kar za vozilo ni dobro. Treba bo poskrbeti za čiščenje DPF filtra, kar pa je lahko precej zahtevna naloga. Opravka imamo namreč s filtrom, ki je poln izjemno strupenih snovi. Ne moremo ga enostavno vzeti iz izpušnega sistema in očistiti doma, veliko bolje je zapeljati avtomobil do mehanika, ki bo to delo opravil z boljšim rezultatom, predvsem pa veliko bolj varno.

Profesionalni mehaniki imajo za čiščenje DPF filtra na voljo posebno opremo, prilagojene naprave, ki so narejene prav za to opravilo. Tako je filter povsem ločen od okolja, nato pa temeljito očiščen, preden se vrne v izpušni sistem vozila. Storitev je hitra in učinkovita, pa tudi cene niso pretirano visoke.

Odstranitev DPF filtra

Če DPF filter povzroča velike težave, ga je v nekaterih primerih smiselno odstraniti. Lahko ga zamenjamo s tako imenovanim športnim filtrom, ki ima nekoliko večji prepust. Odstranitev DPF filtra seveda opravijo mehaniki, ki lahko ponudijo tudi zamenjavo. 

Najbolj smiselna je odstranitev DPF filtra pri starejših avtomobilih, ki pri izgorevanju dizla niso tako učinkoviti in sproščajo več stranskih produktov, filtri pa prav tako niso pripravljeni na velike obremenitve. Pri takšnih vozilih včasih tudi pri normalni vožnji ne moremo pričakovati dobrega delovanja izpušnega sistema, zato je lahko odstranitev DPF filtra dobra ideja.