Prednosti pri nakupu rabljenega vozila

Veliko ljudi se še danes izogiba nakupu rabljenih vozil. Rabljeni avtomobili so velikokrat povsem neupravičeno predstavljeni kot manjvredni, njihov nakup pa kot veliko tveganje, saj naj bi nas vsi prodajalci prinašali okoli. To v večini primerov sploh ne drži, saj je odkup rabljenih vozil visoko reguliran posel. Mnogi rabljeni avtomobili predstavljajo izvrstno alternativo novim avtomobilom, le da imajo ceno veliko manjšo. Zelo poznano reklo pravi, da nov avtomobil izgubi pol cene že do takrat, ko ga kupec pripelje domov! No, to je vsekakor pretirana trditev, a vendar novi avtomobili v prvih nekaj letih izgubijo večino svoje vrednosti.

Zakaj kupiti rabljen avtomobil

Malo rabljeni avtomobili, stari do dveh let in z do dvajset tisoč prevoženimi kilometri, spadajo med najboljše alternative novim avtomobilom. Model je po navadi enak ali zelo podoben novemu, avtomobil pa je utečen in morebitne napake pri proizvodnji se v tem času že pokažejo. To predstavlja dodatno vrednost tovrstnemu rabljenemu avtomobilu, ki je tako praktično enakovreden novemu. 

Cena pa je bistven dejavnik, ki prepriča. Zaradi stanja trga se tudi malo rabljeni avtomobili prodajajo za zelo znižane cene proti enakovrednim novim avtomobilom. Pri rabljenih avtomobilih je dejansko vrednost avtomobila samega tista, ki mu določa ceno, medtem, ko se pri novih modelih na ceni zelo pozna marketing in drugi stroški. Avtomobilske firme tudi ceno najprej nekoliko navijejo, da poberejo denar od ljudi, ki bi za vsako ceno čim prej želeli prav novi model določenega avtomobila.

Odkup rabljenih vozil novejših generacij izvajajo tudi posamezne avtohiše, ki ponujajo ugodne zamenjave po principu staro za novo. Velikokrat se odkup rabljenih vozil tovrstnega ranga izvaja znotraj ponudniške storitve, ko avtomobilski navdušenci pri isti avtohiši vedno naročijo novi model določenega avtomobila in takoj prodajo starega. Mnogi so tako deležni dodatnih popustov, kar s pridom izkoristijo, avtohiše pa so tudi zadovoljne z večjim prometom, ki ga tako ustvarijo.