Za kakovostno MIG varjenje je potrebna velika natančnost

Varilne tehnike so v zadnjih letih izjemno napredovale, vse z namenom zmogljivejšega varjenja in izdelave trdih in kakovostnih varov. In temu primerno je napredovala tudi zasnova različnih varilnih aparatov, ki so popolnoma prilagojeni posamezni tehniki varjenja. Ena od najpogosteje uporabljenih tehnik je tudi MIG varjenje, pri katerem gre za ustvarjanje električnega obloka s pomočjo varilnega izvora. To pomeni, da zvar nastane s spajanjem varjenca in dodajanega materiala.

Pri varilni tehniki MIG se uporablja gorilnik, ki zagotavlja dovod varilne žice, usmerja zaščitni plin in vzdržuje električni oblok. Pri tem načinu varjenja se uporablja inertni plin, ki se dovaja iz plinske jeklenke ali iz omrežja za plin, njegova glavna funkcija pa je zaščita zvara pred oksidacijo, vlago in umazanijo iz atmosfere. Kakovostno MIG varjenje je odvisno predvsem od tehnike varilca, razdalje elektrode do varjenca in enakomerno vodenje gorilnika. To močno vpliva na obliko zvara.

Uporaba MIG varjenja je vsestranska

MIG varilna tehnika se danes uporablja v celotni varilni industriji. Najpogosteje nanjo naletimo v industriji za obdelavo kovin, kot je na primer ladjedelništvo, izdelava kovinskih konstrukcij, servisne delavnice ali pa za potrebe vzdrževalnih del. Zelo pogosto se MIG varjenje uporablja tudi v industriji za obdelavo pločevine, kot je na primer izdelava motornih vozil, zanj pa se najpogosteje odločajo tudi tisti, ki se z varjenjem ukvarjajo ljubiteljsko.

Seveda pa je uporaba MIG varjenja učinkovita le s primerno varilno opremo. Na tem mestu ni odveč poudariti, da je za ta način varjenja potreben varilni aparat MIG. Sestavni del opreme za varilno tehniko MIG zajema izvor, podajalno napravo, kabel za maso, gorilnik, hladilni agregat in priključek za dovod plina. Seveda pa pri tem ne smemo pozabiti tudi na zaščitno opremo, ki jo mora obvezno uporabljati vsak varilec. Za varno MIG varjenje je potrebna zaščitna maska, zaščitna oprema in rokavice.