Prestrukturiranje lahko reši tudi vaše podjetje

Vsako podjetje se lahko na določeni točni poslovanja znajde v težavah. Če se je tudi vam zgodilo, da se v zadnjih letih ne zmorete rešiti rdečih številk, je mogoče to znak, da vaše podjetje potrebuje spremembo. Dobro spremembo v podjetje običajno vnese prestrukturiranje. 

Prestrukturiranje podjetja je proces, pri katerem strokovnjaki v obstoječe podjetje vnesejo določene spremembe in s tem poskrbijo, da začne podjetje ponovno bolje poslovati in delovati ter ga tako rešijo iz zagate. 

Različne vrste poslovnega prestrukturiranja 

Obstajajo štiri vrste prestrukturiranja poslovanja, ki bi jih vaše podjetje morda želelo razmisliti. Prvi in najbolj pogost način je ločevanje in razdelitev strukture skupine. Ko podjetje raste, se cilji morda ne bodo več usklajevali ali pa bodo razlike med delničarji nerešljive. V tem primeru je pogosto bolje, da podjetja poslujejo ločeno. Prestrukturiranje poskrbi,  da se podjetje razdeli v manjše skupine in da začne tako bolje delovati. 

Nato je tu združevanje podjetij v skupinsko strukturo. V nekaterih primerih lahko podjetja, ki delujejo ločeno, učinkoviteje sodelujejo. Utrjevanje in s tem poenostavitev strukture skupine bi lahko bilo koristno. 

S prestrukturiranjem do ustanovitve novega holdinga

Prestrukturiranje podjetja lahko vodi tudi do ustanovitve novega holdinga. Nov holding bo vašemu podjetju omogočil lastništvo delnic ali sredstev v hčerinskih družbah, kjer jih bo holding lahko upravljal in nadzoroval. Čeprav se nekaterim lastnikom podjetij ta možnost zdi precej zastrašujoča, je v večini primerov zelo dobrodošla. 

Zadnji način, ki ga prinaša prestrukturiranje pa je, reorganizacija delnic. Reorganizacija delnic lahko vključuje zmanjšanje kapitala, spremembe pravic ali nakup delnic. To bi lahko koristilo podjetjem, ki želijo pritegniti nove naložbe. Ne glede na to, v kateri panogi se ukvarjate, in ne glede na vaše razloge za prestrukturiranje podjetja, ima to veliko koristi, zato je ob prvih večjih težavah koristno poklicati na pomoč strokovnjake, ki vam bodo pomagali izvesti prestrukturiranje in vam bodo tako rešili podjetje.