Defibrilatorji za nakup in javno uporabo

Skrb za zdravo srce in zdravo življenje nasploh je v veliki meri predmet preventive. Predvsem se posvečamo vzdrževanju zdravega življenjskega sloga, veliko poudarka dajemo zdravi prehrani in rednemu gibanju, pa tudi na druge načine skrbimo za to, da telo deluje, kot mora. Ne moremo pa vedno povsem preprečiti vseh težav, kaj hitro lahko pride tudi do nepredvidljivih komplikacij, recimo srčnega zastoja. V tem primeru lahko pomaga le še pravočasno ukrepanje, temu so namenjeni defibrilatorji.

To so naprave, s katerimi lahko v primeru srčnega zastoja ponovno vzpostavimo normalno bitje srca. A treba je ukrepati takoj, zato morajo biti defibrilatorji javno dostopni, predvsem pa zelo blizu, da jih lahko uporabimo v nekaj minutah. To pomeni, da ima veliko odgovornost tudi kupec defibrilatorja – ta se običajno odloči za nakup in namestitev naprave za javno uporabo.

Kdo so kupci defibrilatorjev?

Defibrilatorji so na voljo v prosti prodaji in enostavno jih lahko kupi vsak pri dobaviteljih s tovrstno opremo, recimo na https://defibrilator.si/domov.html. A ker gre za dokaj drage izdelke, ki jih ne moremo neposredno uporabljati sami, običajno ne kupujemo defibrilatorja za osebno rabo, temveč med kupci prevladujejo občine, društva, podjetja in podobni kupci, ki imajo v načrtu namestitev defibrilatorja na javno mesto.

V nekaterih primerih je možno pridobiti nepovratna sredstva za nakup defibrilatorja. Med kupce se uvrščajo tudi kakšna manjša društva, predvsem na podeželju, kjer je še toliko težje zagotoviti zadostno pokritost z defibrilatorji. Tako imamo še vedno širok spekter kupcev, ki lahko dajo naprave v javno uporabo.

Defibrilatorji za javno uporabo

Ne glede na to, kdo je kupec, lahko pri javno dostopnih defibrilatorjih pričakujemo, da bo uporaba enostavno omogočena vsakomur. V primeru srčnega zastoja je treba namreč hitro ukrepati in ni veliko časa za iskanje defibrilatorja. Naprave za javno uporabo morajo biti ustrezno nameščene in označene, da lahko hitro ukrepamo.